Fietsen is gezond

Fietsen is supergoed voor onze mentale én fysieke gezondheid. En het beste van al: fietsen is de ideale sport voor bijna elke leeftijd! Het enige dat je nodig hebt is een fiets en een goede portie motivatie om ermee te starten. Hieronder geven we je 5 redenen waarom fietsen zo gezond is en je dus elke dag een toertje met de fiets zou moeten maken.

 

Fietsen maakt je fitter

Fietsen is de ideale sport om een beetje vet te verbranden en spieren op te bouwen. Je gebruikt tijdens het fietsen niet alleen je benen en voeten bij het trappen, maar ook nog andere spieren om onder meer in balans en positie te blijven. Een halfuur tot een uur per dag fietsen, is al voldoende voor het opbouwen van een goede conditie en sterkere spieren. En fietsen is minder intensief waardoor je dus makkelijk langer dan een uur kan volhouden.

 

Fietsen kan altijd en overal

Met de fiets kies jij waar en wanneer je buiten komt. Een handige tip is om de fiets te nemen wanneer je bijvoorbeeld naar je werk of de winkel gaat. Door jouw dagelijkse bezigheden te combineren met fietsen, krijg je toch je beweging zonder dat je (veel) extra tijd kwijt bent. Uiteraard kan je ook voor een ontspannende fietsvakantie gaan dankzij online routeplanners waarmee je zelf kiest waar je fietst en hoeveel kilometers je wilt doen.

 

Fietsen voorkomt vele ziektes

Fietsen is goed voor je hart en bloedvaten. Wanneer je fietst, gaat jouw hart sneller slaan en gaat het bloed sneller door je aderen stromen. Hoe vlotter dat gaat, hoe beter ook de (goede) voedingsstoffen worden aangevoerd in je lichaam en de (slechte) afvalstoffen worden afgevoerd. Door dagelijks ongeveer 20 minuten te fietsen, verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

 

Fietsen zorgt voor minder stress en meer geluk

stress verminderen

Een leuke fietstocht in de buitenlucht geeft jouw lichaam én geest kans om te ontspannen. Het is een moment om even aan iets anders te denken en dat heeft positieve effecten op fysiek en mentaal vlak. Tijdens het fietsen maak je bepaalde stofjes aan, zoals endorfine en serotonine. Deze stofjes geven een geluksgevoel. Daarnaast daalt ook de cortisolwaarde in je bloed bij het fietsen waardoor je minder last hebt van stress.

 

Fietsen is goed voor het milieu én je portemonnee

milieuvriendelijk verplaatsen

Kiezen voor de fiets, is kiezen voor de natuur én je medemens. Je vermijdt veel uitstoot van kwalijke gassen en fijn stof door wat vaker de auto te laten staan. Zo blijven we allemaal gezond! En verder zal je portemonnee je ook dankbaar zijn want voor jouw fiets hoef je immers geen dure brandstof te betalen. Gratis en gezond, wat wil je nog meer?