5 tips om een zorgeloze fietsvakantie te beleven

Fietsvakanties zijn een superleuk alternatief voor de klassieke auto- of vliegtuigreizen. Je hebt op de fiets alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en zelf het tempo van je reis te bepalen. Wel allemaal met de juiste voorbereiding natuurlijk. We geven je daarom 5 handige tips om er een topvakantie van te maken!

 

Kies voor een fietsvakantie die bij jou past

Fietsvakantie organiseren

De fietsvakantie moet bij jou passen. Denk dus zeker na wat voor jou belangrijk is. Ben je iemand die het liefst lange afstanden fietst en elke dag traint of doe je het liever rustig aan om van de omgeving te genieten? Hou je van een warme temperaturen of verkies je eerder een gematigd klimaat? Overnacht je avontuurlijk in een tentje of toch liever in een gezellige B&B? Stel jezelf de juiste vragen en bedenk hoe jouw ideale fietsvakantie er moet uitzien.

 

Bepaal jouw fietsbestemming

Fietsbestemming kiezen

Ga voor een fietsvakantie in eigen land of trek erop uit in verschillende landen van Europa. Wanneer je dicht in de buurt blijft, dan kan je gewoonweg jouw eigen fiets gebruiken of eentje huren. Wanneer je verder op vakantie gaat dan zal je er eentje ter plaatse moeten huren of je eigen fiets meenemen met de auto.

 

Zorg dat je met de juiste fiets vertrekt

Fiets kiezen

Niet onbelangrijk: de juiste soort fiets kiezen voor jouw vakantie. Wanneer je echt veel kilometers wilt maken, dan koop of huur je best een kwalitatieve fiets. Wil je meer avontuurlijke wegen doen, dan is een mountainbike een aanrader. Kies dus jouw fiets aan de hand van de bestemming en de duur van je reis.

 

Werk aan jouw fysieke conditie

Fietsconditie trainen

Ben je niet gewend om vele kilometers fietsen? Bouw dan het aantal kilometers op totdat je op zijn minst de afstand kan afleggen die je tijdens je fietsvakantie wilt doen. En doe die kilometers ook in verschillende weersomstandigheden en met je bagage. Zo krijg je al het gevoel van hoe het echt zou zijn.

 

Pak voldoende spullen in voor onderweg

Rugzak pakken

Je weet waar je naartoe wilt, je hebt een geschikte fiets en je staat klaar om te vertrekken. Nu moet je nog nadenken over wat je precies wilt meenemen. Let daarbij op de volgende zaken: je eigen veiligheid & gezondheid, het onderhoud van je fiets en spullen voor overnachting. 

Eigen veiligheid & gezondheid

Zie dat je volledig in outfit bent voor je op de fiets stapt. Draag zeker aangepaste kledij en vergeet geen helm op te zetten om zware letsels te voorkomen. En om helemaal safe te zijn, neem je best altijd een EHBO-kit mee met het nodige verband en medicatie voor wonden en infecties te behandelen.

Onderhoud van fiets

Neem voldoende reparatiemateriaal mee voor jouw fiets. Zie dat je minstens een fietspomp, bandenlichters, inbussleutels en een bandplaksetje mee hebt. Laat jouw fiets ook zeker eens volledig checken vooraleer je vertrekt.

Spullen voor overnachting

Wanneer je meerdere dagen onderweg bent, heb je natuurlijk de nodige spullen nodig om ergens te overnachten. Kies je ervoor te slapen in de open natuur? Ga dan voor een eenvoudig te monteren tentje die ook wel wat regen en wind kan verdragen. En vergeet zeker geen mini kooksetje mee te nemen om jouw eigen gerechtjes te maken. Overnacht je in een B&B? Dan heb je uiteraard geen tent of kookset nodig. Voorzie sowieso wat toiletspullen zodat je zeker niet voor verrassingen komt te staan.