Beveilig jouw fiets tegen diefstal

We nemen door de toenemende fileproblemen steeds vaker de fiets naar het werk. Voornamelijk e-bikes zijn populair onder de commuters, maar ook onder de fietsdieven omdat ze meer waardevol zijn dan een standaard stadsfiets. Daarom geven we je enkele tips om jouw fiets te beschermen tegen diefstal.

 

Leg je fiets op slot aan een vast voorwerp

fiets vastmaken

Maak jouw fiets altijd vast aan een voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen. Liefst aan de fietsenstalling zelf of aan een paal bijvoorbeeld. Zie dat je zowel het frame als de beide wielen vastmaakt. Wanneer je enkel een wiel vastmaakt, kan men nog altijd met jouw fiets zonder wiel gaan lopen.

 

Maak je fiets vast met 2 sloten

fiets slot

Gebruik het liefst 2 verschillende fietssloten van goede kwaliteit. Het kost dieven te veel tijd om 2 sloten te kraken en doen het daarom meestal ook niet. Combineer daarom jouw vast slot (als je dat hebt) met een kettingslot of beugelslot.

 

Zet je fiets in een bewaakte fietsenstalling

fietsenparking

Zie dat je jouw fiets liefst in een bewaakte fietsenstalling zet. Indien dat niet kan, zorg dan dat je jouw fiets wegzet op een plek met voldoende verlichting en waar veel voorbijgangers komen. Zo verminder je het risco dat dieven proberen jouw fiets te stelen.

 

Laat niets achter in fietstassen of op de bagagedrager

fietstas

Ook al staat jouw fiets goed vast, er zijn nog altijd zaken die dieven maar al te graag stelen. Denk maar aan een fietspomp, fietscomputer, drinkbus en led-lampjes. Zie dus dat je die zaken steeds van jouw fiets haalt en goed bewaart een draagtas bijvoorbeeld.

 

Laat je fiets graveren of registreren

Je kan in de meeste gemeenten jouw fiets laten graveren. Bij het graveren wordt jouw rijksregisternummer in het fietsframe gezet. Doordat het een unieke code is, kan de politie aan de hand daarvan teruggevonden fietsen opnieuw aan de rechtmatige eigenaar bezorgen.