Bikepacking: avontuurlijk op reis met de fiets

Bikepacking komt van het traditionele backpacking waarbij je met enkel essentiële benodigheden in een rugzak op reis gaat. Het verschil bij bikepacking is dat je alles meedraagt op jouw fiets. Of dat nu een racefiets of mountainbike is, bikepacking is een leuke manier om nieuwe gebieden, wegen, trails en prachtige landschappen te ontdekken. Zin gekregen om te gaan bikepacken? Houd dan zeker de volgende tips in het achterhoofd om er ten volle van te genieten.

 

Stippel een haalbare fietsroute uit

fietsroute plannen

Belangrijk is dat je niet enkel een route uitstippelt die je fysiek aankunt, maar waaruit je ook het meeste plezier kan uithalen. Wil je graag veel plekken ontdekken of gewoonweg veel kilometers maken? Wil je onderweg zelf kamperen of toch maar liever overnachten in een hotel of B&B? Dat kies je volledig zelf! Het is vooral van belang dat je een route uitstippelt waar je het meest van gaat genieten.

 

Kies een geschikte fiets voor jouw tocht

mountainbike

Aangezien je dagelijks op de fiets zal zitten, is het belangrijk dat je een goede fiets hebt. De meest geschikte voor backpacking zijn mountainbikes, wielrenfietsen en gravelbikes. Uiteraard kan je ook voor een andere fiets kiezen. Je moet vooral zien dat de fiets comfortabel zit en geschikt is voor de terreinen waarop je gaat rijden.

 

Voorzie jouw fiets van tassen

fietszakken kiezen

Je kan een deel van jouw spullen bewaren in een rugzak, maar het is ook handig om het gewicht te verdelen. Daarom dat zadeltassen, stuurtassen en frametassen een ideale oplossing zijn om alles mee te nemen. Zo moet je niet een zware tas op je rug dragen wanneer je dagelijks vele kilometers moet afleggen.

 

Beperk je tot de essentiële benodigdheden

bikepacken

Wat je niet wilt, is dat je amper vooruit geraakt met de fiets omdat je te zwaar beladen bent. Daarom is het belangrijk om te focussen op de spullen die je écht nodig hebt (kleding, slaapzak etc.). Kies daarbij steeds voor lichtgewicht spullen en maak dus een selectie van wat echt noodzakelijk is voor jouw trip.