Je fiets klaarmaken voor de winter

Je fiets klaarmaken voor de winter

In november voelen we dat het al wat kouder wordt en voordat je het weet is het winter. Daarom is het belangrijk om op tijd jezelf en je fiets voor te bereiden om veilig op weg te gaan tijdens de koude wintermaanden. Zelfs als je jouw fiets tijdens de koude periode grotendeels binnen houdt, is het slim om hem vooraf helemaal in orde te maken.

 

1. Maak je fiets proper

fiets schoonmaken

Zorg ervoor dat je jouw fiets nog eens proper maakt voordat het echt koud begint te worden. Het frame van de fiets kan je wassen met lauw water en afwasmiddel. Voor de ketting kan je een speciale ontvetter gebruiken om die schoon te krijgen. Smeer daarna in met kettingvet. Het doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk vuil van je draaiende onderdelen en je frame af te krijgen.

 

2. Check je remmen en banden

fietsbanden checken

In de winter kan je wel eens te maken krijgen met sneeuw en ijs. Dan is het heel belangrijk dat jouw remmen goed werken en je met de juiste banden rondrijdt. Controleer de remschijven, het bandenprofiel en de bandenspanning. Zorg ervoor dat je remmen en banden in orde zijn zodat je een betere grip op de weg hebt.

 

3. Wees zichtbaar op de weg

fietslichten

Tijdens de winter is het langer donker. Daarom moet je zeker goed zichtbaar zijn op de weg, zowel jij als jouw fiets. Zorg ervoor dat jouw verlichting vooraan en achteraan goed werkt. En zie dat je steeds zelf een fluohesje draagt zodat andere weggebruikers jou goed kunnen zien.

← Vorige Volgende →