Snel, leuk en veilig leren fietsen met deze 5 stappen

Een belangrijk moment in het leven van elk kind: zelfstandig leren fietsen. Ieder kind leert het op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo. Zo heeft bijvoorbeeld een kind dat ervaring heeft met een loopfiets vaak geen zijwieltjes meer nodig. Daarom is het onderstaand stappenplan dan ook een suggestie waarbij je zelf eventueel stappen over kan slaan of kan combineren.

 

Stap 1: kies voor de juiste fiets(accessoires)

Fiets kiezen

Tijd om de loopfiets of driewieler op te bergen en voor een echte kinderfiets te gaan. Dat kan zowel een nieuwe of tweedehands fiets zijn. Belangrijk is vooral dat de hoogte van de fiets bij de lengte van jouw kind past. Je moet namelijk met de voeten goed bij de trappers en bij de grond kunnen, maar je mag niet met de knieën het stuur raken.

Vergeet ook zeker niet om jouw kind van een goede stevig helm te voorzien. Bij MyNutty hebben we toffe fietshelmen van Nutcase in allerlei kleuren en motieven. Check de Littly Nutty en Street collectie voor een gepaste helm.

 

Stap 2: leer eerst fietsen met zijwieltjes

Fietsen met zijwieltjes

Toch nog wat onzeker op de fiets? Plaats dan zijwieltjes op de fiets. Zo voelt jouw kind al hoe het is om zelf te trappen zonder angst om te vallen. Leer ze ook om voor zich te kijken en niet naar hun pedalen of stuur.

 

Stap 3: zet de zijwieltjes iets naar omhoog

Zijwieltjes fiets

Wanneer trappen goed gaat, is het tijd om wat te oefenen op balans. Plaats daarbij de zijwieltjes iets hoger waardoor jouw kind al iets meer zelf zijn evenwicht moet bewaren. Zet de wieltjes op een hoogte waarbij ze alleen de grond raken als de fiets dreigt om te vallen.

 

Stap 4: haal de zijwieltjes weg en geef zelf ondersteuning

Leren fietsen

Wat gaat het toch allemaal zo snel! De zijwieltjes kunnen er eindelijk af. Laat je kind nog niet meteen op zijn eigen proberen te fietsen, maar wandel mee met de fiets terwijl je de bagagehouder vasthebt. Zo voelt jouw zich iets veiliger en valt hij minder snel om.

 

Stap 5: laat de fiets stapsgewijs los

Het meest spannend moment: de fiets loslaten! Doe dat uiteraard wel stapsgewijs en laat altijd aan jouw kind weten wanneer je precies de fiets loslaat. Laat de fiets eerst kort los, dan steeds iets langer totdat je kind het alleen kan.